En Uygun Amasya Uçak Bileti İçin Tıklayın!
Günümüzde bir yerden bir yere gitmek için harcanan zamanları toplasak aslında çok büyük zararda olduğumuzu fark ederiz. Çünkü günümüz insanı artık zamanla yarışır bir duruma geldi. Birkaç dakikanın bile önemli olduğu günümüzde en hızlı ulaşım olan havayolu ulaşımında ise ucuz bilet bulamama durumu çoğu insanı çileden çıkarıyor. Ancak ucuz uçak bileti dediğinizde sizlere yardım edecek bir firma var artık. Ne zaman bir yere gitmek isteseniz sizlere en uygun fiyatlı seçenekleri sunacak olan bu adreste en ucuz Amasya uçak bileti ve daha fazlası mevcut.
Uçaklara pahalı bilet fiyatlarından dolayı her zaman uzak kalmışızdır. Ancak hızla büyüyen yapısı ile bizleri şaşırtan uçak bileti firmaları sundukları ayrıcalıklar ile insanların daha ucuza seyahat etmelerini sağlamaktadır. Sizde uygun fiyatlı biletler istiyorsanız en uygun bilet satış adresine gelmelisiniz.
Amasya’nın Bitki Örtüsü ve İklimi
Karadeniz Bölgesi’nde yer alması ile birlikte dağlık alanları ve yemyeşil ovaları içerisinde bir inci gibi parlayan Amasya Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında gel gitler yaşayan şehirlerimizden biridir. Karasal iklim kadar kurak olmayan ancak Karadeniz kadar da yağış almayan bu bölge orta seyirli bir hava ile misafirlerine kucak açar. Yazları sıcaktır ve kuraktır. Kışları ise Karadeniz bölgesi kadar olamasa da yağış alır. Sert ve yumuşak iklim arasında orta yolu tutturan bu iklim adeta insanlarının huyuna da yansımıştır.
Amasya’ya Ne Zaman Gitmeli?
Amasya’ya gitmek istediğinizde her mevsimi tercih edebilirsiniz. Çünkü her mevsim sizi zorlamayacak kadar güzel bir atmosfer sunan Amasya Şehzadeler Şehri olarak tarihiyle sizleri karşılayacaktır. Bu şehre giderken eğer sosyal bir etkinlikte bulunayım diyorsanız festivallerin olduğu Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını tercih edebilirsiniz. Amasya’ya gitmek için ilkbaharı da bekleyebilirsiniz. Çünkü ilkbahar sayesinde bütün dağlar yemyeşil bir görüntüye bürünecektir.
Amasya’da Ne Yenir, Ne İçilir?
Amasya’ya yolunuz düşerse bu şehirde yiyeceğiniz yemeklerinde insanları kadar sade ve güzel olduklarını anlarsınız. Hani çorba delisi derler ya gerçekten Amasya çorba diyarı olarak da adlandırılabilir. Çatal çorba, yama çorbası. Toyga çorbası, cilbir, kesme ibik çorbası, sakala çarpan ve helle çorbası gibi çeşitlerden bir tanesini mutlaka Amasya’da denemelisiniz.
Ayrıca Amasya hem Karadeniz yemeklerinden hem de iç bölgelerin yemek kültürlerinden etkilenmiş bir bölge olduğu için börekleriyle ve ana yemekleriyle de sizlere geniş sofralar kurduracaktır. Etli bamyası, mıhlaması, pirpirimi, mumbarı, işkembesi, bakla dolması, keşkeği, pastırmalı pancarı, sulu köftesi ve daha neler neleri ile mutfağına sizi hayran bırakacak olan Amasya mutfağına mutlaka girmelisiniz.
Tatlıları da dilden dile dolaşan bu diyarın elma tatlısı, gömlek kadayıfı, höşmerimi, şeker böreği, kalbur tatlısı, zerdalisi, unutma benisi ve pezulası tadılmaya değer. Amasya çöreği, papara, hengel, patlıcanlı pilav, yakasal böreği ve cızlak da tadına doyulmaz lezzetlerden. Hamur işleri ile ana yemekleri de birleştirerek farklı lezzetler sunan bir şehir haline gelen Amasya’da hazırlanan yemekleri denemeden gittiğinize pişman olursunuz.
Amasya’da Gezilecek Yerler
Amasya gibi bir şehzadeler şehrine gelmişseniz her yerini mutlaka karış karış gezmelisiniz. Her mekanından ayrı bir tarihin fışkırdığı bu şehir aslında 2 günde gezilebilecek yerlerden. Ancak şehre girmenizle birlikte sizleri doğallıkla birlikte harika bir tarihi atmosfer karşılıyor. Tarihi mekanları gezerken bir yandan da doğası ile iç içe olmanın ve sessiz, sakin bir yerde bulunmanın huzurunu yaşıyorsunuz.
Kral Kaya Mezarları: Amasya şehrine geldiğinizde karşınızda uzayıp giden Yeşilırmak’ı görürsünüz. İşte bu ırmağın tam karşısında yer alan dağlık alanların tepesinde şehre bakan Kral Kaya Mezarları bulunur. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu yer biraz tırmanmak istese de buradan tarihi izleri canlı canlı görmenin ve eşsiz manzarayı izlemenin verdiği mutluluk tarif edilemez.
Yağlıboya Evleri: Kral Kaya Mezarlarının hemen alt kısmında Yeşilırmak’ın yamacında olan bu evler Amasya’yı Amasya yapan yerlerdir. Özellikle Yeşilırmak ve bu yağlı boya evlerin olduğu orta kısımda bir fotoğrafınız olmalı. Çünkü burada çekineceğiniz fotoğrafı çoğu insan stüdyoda çekindiğinizi sanacak. Hele ki evlenmeyi düşünüyorsanız böyle bir yerde çekim yapmayı ertelemeyin.
Hazeranlar Konağı: Amasya’nın yağlıboya evlerinden en büyüğü ve en güzeli olan bu konak Osmanlı zamanının sonlarına doğru inşa edilmiş bir yapıdır. Tarihi olması ile birlikte çevresinde bulunan mekanlarla uyum içine olan bu yapı meraklılarına kapılarını açmaktadır.
Darüşşifa: İlhanlılar döneminden kalan tek eser olan Daruşşifa mimari açısından eşsiz bir eser olmaktadır.
Sultan II. Bayazıt Külliyesi: Yeşilırmak’ın karşısında olan bu külliye misafirlerin ve halkın odak noktalarından biridir. Rahatlatıcı bir havası olan ve yaz aylarında buz gibi atmosferi sayesinde sizi rahatlatacak bu mimari özellikleri ile de görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
Her yeri medrese ve cami dolu olan bu şehre geldiğinizde Haliliye Medresesi, Kapı Ağa Medresesi, Çelebi Mehmet Medresesi, Gökmedrese, Büyükağa ve Küçükağa medreselerini de gezebilirsiniz.
Burmalı Minare Cami, Gümüşlü Cami, Çilehane Cami gibi onlarca taş camiye rastlayabilirsiniz. Mimarileri ve heybetleri ile sizleri etkileyecek olan bu camilere ek olarak Eyüp Çelebi Cami, Abide Hatun Cami gibi ahşaptan yapılmış camileri de görebilirsiniz.
Tarihin en yoğun yaşandığı illerden biri olmasından dolayı Amasya’da Eski Hamam, Taşhan, Ezine Han gibi onlarca hamamı da bulabilirsiniz. Kaplıcalarına, mesire alanlarına ve şehirde bulunan müzelere de ziyaretler gerçekleştirebilirsiniz.
Amasya’ya Özel Alışveriş Notları
Amasya’ya gittiğinizde Yağlı Boya Evleri denilen bölgenin iç kısımlarında yer alan ve Amasya’ya özgü ürünler satan minik dükkanları hatta bayanların açtığı çadırları görebilirsiniz. Tamamen el emeği, göz nuru diyebileceğiniz ürünlerin satıldığı bu yerden ben Amasya Evleri’nin güzel bir maketini almıştım. Ancak oyalar, anahtarlıklar, kalemler, defterler kısacası almak isteyeceğiniz pek çok ürün bulunuyor.
Amasya bildiğiniz gibi elmasıyla meşhur. Sevdiklerinize giderken fiyatı çok uygun olan bu elmalardan alabilirsiniz. Ayrıca Amasya kadınları o kadar çalışkan ki evde yaptıkları salçalar, erişteler, kuşburnu ezmesi gibi ürünlerden de alabilirsiniz. Ufak bir şehir olmasına rağmen şehrin bir sokağında hemen sizi durdurup resminizi çekmek isteyen biri çıkabilir. Bu şekilde kazanç elde eden gençler size sadece 1-2 TL gibi bir ücrete resminizi çıkarıp verebilirler. Torumtay Müzesi yanındaki keçe dükkanına da girmeyi unutmayın.
Amasya Havalimanına Nasıl Gidilir?
Amasya’da bulunan Merzifon Havalimanı şehir merkezine 46 km uzaklıktadır. Hem sivil hem de askeri olarak kullanılan bu havalimanından sadece iç hatlara uçuşlar vardır. 1950 yılında Amasya Havaüssü olarak kullanılan bu havalimanı daha sonra 2008 yılında sivil uçuşlara da açılmıştır.
Amasya Havalimanına Ulaşım Nasıldır?
Amasya Havalimanına gitmek için uçağınızın kalkış saatine ve ya iniş saatine göre uçak firmaları tarafından sunulan servisleri kullanarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Şehir merkezinden havalimanına bu şekilde gidebileceğiniz gibi havalimanından da şehir merkezine aynı şekilde gidebilirsiniz.
Şehir içerisinde hizmet veren taksileri kullanarak havalimanına gidebilir ve havalimanından da merkeze dönüş yapabilirsiniz. Bu her ne kadar pahalı bir yöntem olsa da sorunsuz bir şekilde havalimanına ulaşmanızı sağlayacaktır.
Eğer özel aracınız varsa havalimanına bu araçla da ulaşabilirsiniz. Ayrıca araç kiralama servislerinden de yararlanarak havalimanına ulaşabilirsiniz.